Hem Inlägg RSS Länkar


Tidens tand

Upplagd av Markus kl. 10:53
Idag finns det många sätt att få uppleva gamla klassiska spel, vi har t.ex. konsollerna XBOX 360, PlayStation 3 och Wii med tjänsterna XBOX Live, PlayStation Network och Virtual Console. Man kan koppla upp sig mot dessa tjänster och betala för gamla (och nya) spel som man sedan laddar hem och spelar när man har lust. Revolutionerande, man behöver inte längre leta upp gamla konsoller och spel på Blocket eller Tradera för att ha en chans att få spela dessa gamla klassiska spel.

Men betyder detta att det är döden för de gamla konsollerna? Kommer de att slängas ut med alla dess spel för att spara plats åt en konsoll där man istället kan ladda ner allt? En konsoll där man inte behöver kämpa med att blåsa i kasetter, skicka repiga skivor för slipning eller trycka så hårt på gamla dosor så man börjar fundera på när man kommer att bryta sönder dem?

Personligen, som samlare, tror jag inte detta är döden för gamla konsoller. Visst, de är säkerligen mindre eftertraktade nu när dessa nya tjänster finns. Men jag är absolut inte någon som vill stoppa detta för att bevara de gamla konsollerna som någon sorts helig graal där man verkligen måste införskaffa dessa gamla klenoder för att kunna spela de gamla spelen. Tvärtom, jag tycker det är riktigt bra att en helt ny generation, på ett väldigt smidigt sätt, får tillgång till dessa gamla mästerverk som finns.
Jag måste även erkänna att det känns lockande att t.ex. köpa ett Wii och sedan ställa undan sitt NES och SNES och alla dess spel, för de och alla spelen tar onekligen mycket plats i bokhyllan (och de för tyvärr inte med sig så mycket coolhetsfaktor bland det motsatta könet). Men det är något speciellt, en speciell känsla, att just ta fram den gamla konsollen, blåsa i kasetten och trycka hårt på den utslitna kontrollen. Denna speciella känsla är något som de nyare konsollerna aldrig kommer att kunna efterlikna och således måste de få hardcore-oldschool-gamers i den nya generation leta upp dessa gamla konsoller och spel för att få känna på dess sanna magi.

Mr. Gimmick, en raritet till NES.

Gamla konsoller lever än idag, och kommer att göra det tills tidens tand tar dem. Och det är ett bra tag tills dess.

1 Response to "Tidens tand"

  1. Christoffer Said,

    Visst är känslan av att spela med original spelet på original konsollen den allra bästa! Men ibland tillåter ju inte ekonomin och då är det ju fint med VC, Live Arcade och PSN. För övrigt ett bra inlägg.